Uanset om man kører racer, MTB, downhill eller noget helt fjerde, vil det være nødvendigt at udføre reparationer eller almindelig vedligeholdelse med jævne mellemrum. I hvert fald hvis man ønsker at vedligeholde sin cykel.

Ved selv at udføre den løbende vedligeholdelse og eventuelle små-reparationer, sparer man ikke blot penge, men også tid med at fragte cyklen frem og tilbage mellem hjem og cykelværksted. Samtidig får man mulighed for at udføre reparationer og lign., nøjagtig når det passer én selv – om det er lørdag formiddag eller onsdag omkring midnat.

I denne guide vil vi forsøge at give 5 gode råd til, hvad der skal bruges i det perfekte cykelværksted. Du ved, det sted man kan gå hen, få lidt olie på fingrene og dufte til metal, bearbejde og file på et eller andet.

Sørg for en god arbejdsplads

Til et cykelværksted er det nødvendigt med en form for holder til cyklen. Der findes et hav af forskellige løsninger, blandt andet arbejdsstandere, der står på gulvet og hvorpå cyklen kan monteres. Alternativt til en arbejdsstander kan man anskaffe sig et ophæng, der som udgangspunkt består af to kroge, der hænges op i loftet, og som cyklen kan hænge i.

Fordelen ved cykelophænget er, at den ikke optager plads, når den ikke er i brug. Samtidig er den billig at anskaffe. Ulempen ved dette ophæng er dog, at der ikke er mange muligheder for justeringer, og som udgangspunkt kan ophænget ikke bare lige flyttes rundt.

Til sammenligning er fordelene ved arbejdsstanderen, at denne har mange justeringsmuligheder, det er nemmere at opnå en korrekt arbejdsstilling, og så er den flytbar. Ulempen er at standeren optager meget plads, da den ikke bare lige kan gemmes af vejen.

Hav dit cykelværktøj i orden

Vil man gerne kunne skrue lidt på sin cykel. kræves der faktisk ikke meget andet værktøj end det de fleste allerede i forvejen har liggende i værktøjs kassen. For god ordens skyld får du lige en liste med på vejen, med det mest basale værktøj til cyklen:

  • Et udvalg af skruetrækkere, både med lige kærv og stjerne.
  • Umbraco nøgler i forskellige størrelser.
  • Fastnøgler, gerne sæt med forskellige størrelser.
  • Kæde slid måler: Et simpelt værktøj, der viser om kæden bør udskiftes.

Kør som smurt med de rette midler

Cyklen skal smøres, for at du kan fortsætte med at glide gnidningsfrit i sadlen. Men faktisk kan man klare sig med meget mindre end man umiddelbart skulle tro, for et lille udvalg kan bruges til mange forskellige formål. Vi lister op nedenfor:

  • Kædeolie
  • Universal fedt – til pedaler, krankboks og bolte
  • Universal olie – til smøring af bevægelige dele

Glem ikke rengøringen

Man kan sjældent regne med det danske vejr, og sommetider risikerer man at vende retur med en meget beskidt cykel. Til rengøring og vask af cyklen kræves der også lidt forskelligt udstyr, men igen kan man nøjes med mindre end man måske lige skulle tro:

  • Et udvalg af børster
  • Cykelvask eller autoshampoo
  • Degreaser – til rengøring og affedtning af kæde og kassette

Pak og organiser med stålreol

Når al grejet til din cykel er anskaffet, har man brug for noget opbevaring. Her foreslår vi, at du anskaffer dig en stålreol. Med en sådan reol kan du nemlig nyde godt af masser af opbevaringsplads i højden, og din opbevaring bliver på den måde mere overskuelig. Den mest almindelige type reol til værkstedet er af metal, fordi den kan bære meget vægt, uden at bukker under. Vælg desuden gerne en rustfri af slagsen, da værksteder ofte er kolde med høj fugtighed.

Se reoler i stål ved at klikke på linket.

Rate this post